«

»

DAN RUŽIČASTIH MAJICA – 2017.

DRM-za web-Wall-copy (1)

 

 

OBAVIJEST

Obilježavanje Dana ružičastih majica

Dragi učenici,
sutra, u srijedu 22. veljače 2017. godine, obilježava se Nacionalni dana borbe protiv vršnjačkog nasilja poznat pod imenom Dan ružičastih majica.
Pozivamo vas da se pridružite zajedničkom obilježavanju na način da taj dan obučete ružičastu majicu, vestu…
Od 10.00 sati u holu škole biti će izloženo ružičasto platno sa nazivima četiriju škola na koji se možete potpisati ili nešto nacrtati te podržati obilježavanje.
U holu škole, od 13:10 do 14:00 sati održavati će se prigodni program na koji ste svi pozvani u pratnji predmetnog nastavnika.

Dođite i pogledajte nastup mađioničara i oslikavanje majica te poslušajte nastupe bendova iz Prehrambeno-tehnološke škole, XII. gimnazije i Veterinarske škole kao i solo nastupe ostalih učenika.

Dan ružičastih majica počeo se obilježavati u Kanadi 2007.godine. Grupa učenika srednje škole odlučila je stati u obranu učenika koji je bio meta nasilja jer je taj dan obukao ružičastu majicu. Obukao je ružičastu majicu kao znak podrške majci koja je oboljela od raka dojke (znak ružičaste vrpce). Kako bi pokazali da su mu podrška kolege iz razreda kupili su oko 50 majica s ciljem da ih podijele. Dok su dijelili majice u holu škole, naišao je zlostavljani dječak i kada je vidio što rade, na dječakovom licu moglo se vidjeti olakšanje. Izgledao je kao da mu je teški teret konačno pao s leđa. Noseći ružičastu majicu učenici su pokazali da su mu saveznici. Ružičasta majica bila je način da se pokaže žrtvama vršnjačkog nasilja da nisu same i da je ljudima oko njih stalo.
Dan ružičastih majica je zajednički trud i rad na zaustavljanju međuvršnjačkog nasilja na način da prihvaćamo i poštujemo ljudske različitosti te potičemo pozitivne odnose.
Zajednički znači da uključuje sve nas, nastavnike, učenike, roditelje, prijatelje, sve s kojima se susrećemo. Već i samim razgovorom o tome dajemo žrtvi šansu da se usudi progovoriti i o nasilju koje doživljava i potražiti pomoć. Trebamo stvoriti sigurno okružje da se osobe koje doživljavaju nasilje ne boje tražiti pomoć, da znaju da nisu same i da postoje osobe kojima je stalo, koje će se boriti se njih i biti uz njih. Noseći ružičasti majicu šaljemo jaku i jasnu poruku da smo tu i da brinemo.