«

»

04.10. – Sv. Franjo Asiški – zaštitnik životinja – Dan Veterinarske škole

04.10. slavimo blagdan sv. Franje iz Asiza. To je ujedno i Dan naše škole, jer je sv. Franjo bio poznat i kao zaštitnik životinja.

Franjo se rodio 1181./82. godine u Asizu kod grada Peruge, oko 130 kilometara sjeverno od Rima. Njegov otac Pietro Bernardone bio je bogat trgovac i potjecao je iz Asiza, a majka Pika iz ugledne obitelji u oblasti Marseillea. Franjo je stekao osrednju naobrazbu svoga vremena. Po naravi je bio veseo i društven, otvoren i velika srca, a u svojoj je mladosti kao sin bogatog trgovca živio iz dana u dan raskošno, te je slovio kao lider asiške mladeži. Franjevci ili Red Manje braće crkveni je red ustanovljen po nadahnuću sv. Franje Asiškog (1182.-1226.). Ono po čemu Franjo i danas zadivljuje svijet, jeste njegov odnos prema prirodi i svemu stvorenom, što dolazi do izražaja u njegovoj Pjesmi stvorova. Blaženi papa Ivan Pavao II. ga je stoga 29. studenog 1979. godine, hodočasteći prvi put kao papa upravo u Asiz, proglasio zaštitnikom ekologa. Franjo se na slikama je obično prikazuje kako je okružen životinjama, naročito pticama. Njegova ljubav prema prirodi i svemu stvorenom prepoznatljiva je u njegovom duhovnom životu:

u Pjesmi stvorova, u kojoj su svi stvorovi zajedno s čovjekom prikazani kao jedno bratsko i sestrinsko zajedništvo pred Bogom;
u mnogim zgodama iz njegova života: kako je poklonjenu ribu ponovno bacio u vodu; kako se životinjama obraćao s TI; kako je vjerovao da i kamen može trpjeti;
u raznim aspektima gdje je Franjo bio prepoznatljiv u stvarima: svaka stvar ima samostalno, tj. autonomno obličje, i stoga je ona brat i sestra; svaka ima karakter simbola, i stoga je ona mjesto susreta s Bogom, bližnjim i samim sobom, te pruža mogućnost za razmišljanje, stvaranje, obnovu života, za uzdizanje u nadnaravno; svaka stvar može čovjeku biti na korist, i ne smije se iskorištavati.

Sveti Franjo

https://vjeronaucni-portal.com/sveti- franjo-4-listopada/      

http://drugaprilika.hr/kako-pomoci/i-sveci-vole-zivotinje/