«

»

Akcija “Mir i dobro”

Poštovani učenici i roditelji !

I ove godine, Ministarstvo unutarnjih poslova provodi operativnu akciju „Mir i dobro“ s ciljem smanjenja broja ozljeda uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima u predblagdansko i blagdansko vrijeme, a trajat će od 11. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine.
Ista se provodi  uoči i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana radi ostvarivanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti, sprječavanja nedozvoljene prodaje i nedozvoljene uporabe oružja i eksplozivnih tvari, odnosno pirotehničkih sredstava te sprječavanja stradavanja osoba i nastanka štete na imovini od uporabe oružja, pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih tvari.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja („NN“ 141/2020 i 114/2022), pored ostalog, građanima je uvedena zabrana nabave, posjedovanja i uporabe petardi i „redenika“ kategorije F2 i F3, kao i zabrana prodaje tih sredstava građanima.

Također, ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina samo u razdoblju od 15. prosinca 2023. do 1. siječnja 2024., samo u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje Ministarstva, a njihova uporaba je dozvoljena građanima starijim od 18 godina samo u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja 2024.

 

mir-i-dobro