«

»

BOŽIĆNA DOGAĐANJA U STUDENOM I PROSINCU 2023. GODINE

11. Božićna akcija Studentske sekcije za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

Naša je Škola ove godine podržala 11. Božićnu akciju Studentske sekcije za pedijatriju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te je u prostorima Škole organizirano prikupljanje poklona za djecu koja će provesti Božić u bolnici. Akcija prikupljanja poklona trajala je od 27.11. do 1. 12. 2023. godine.

Naši učenici i njihovi roditelji prikupili su prekrasne poklone kako bi osigurali osmijeh na licu svakog mališana u bolnici.

Zahvaljujemo svim uključenima u ovu akciju te se nadamo da ćemo i sljedeće godine moći razveseliti one kojima je to najviše potrebno.

1

 

Humanitarna akcija MALA DJELA, VELIKA RAZLIKA

 

Učenici Veterinarske škole (volonterska i kreativna grupa) su tijekom adventa u okviru projekta “Mala djela, velika razlika”, pod vodstvom vjeroučiteljice Ozane Mirosavljev Grgić, odlučili izraditi božićne čestitke i ove školske godine. Prihod od prodaje odlučili smo donirati udruzi „Marijini obroci“.U izradi čestitaka sudjelovali su učenici svih razreda. Naši su učenici na taj način osigurali obrok za petero djece.

Marijini obroci  naziv je humanitarne međunarodne organizacije čiji je cilj osigurati prehranu u školama u nekima od najsiromašnijih država svijeta. Zbog siromaštva i gladi, djeca i mladi ne pohađaju školu, a Marijini obroci im pomažu da bi se mogli prehraniti i školovati. Većini djece to je ujedno i jedini obrok u danu. Za samo 22 eura jedno dijete ima osiguran obrok tijekom cijele školske godine. Marijini obroci danas hrane preko 2 milijuna djece. https://www.marysmeals.hr/tko-smo-mi/

 

Marijini obroci su niz malih djela ljubavi. Ako ujedinite sve te male žrtve, stvara se nešto prekrasno. Magnus MacFarlane-Barrow, Osnivač i Generalni Direktor Marijinih Obroka

23

 

Humanitarna akcija hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“

 

Kao i prijašnjih godina, tako su se i ove godine naši učenici odazvali Caritasovoj akciji “Za 1000 radosti” u prikupljanju sredstava za pomoć najpotrebnijim obiteljima u Hrvatskoj. Kupnjom  narukvica „Na strani dobra“ , učenici i nastavnici sudjelovali su u akciji te na taj način pomogli da ne zaboravimo one koji se danas bore protiv najopasnijeg protivnika – siromaštva. https://www.caritas.hr/caritas-akcije/za-1000-radosti/.

Narukvice „Na strani dobra“ akumuliraju svjetlo tijekom dana, a noću svijetle u mraku. Svjetlo narukvica podsjeća kako dobro koje smo nekome učinili na njegovu životnom putu dugo ostavlja trag svjetla i – makar malo – osvjetljuje teške situacije kroz koje ljudi u nevolji prolaze. Kako ove godine Hrvatski Caritas obilježava 30. obljetnicu osnutka, na narukvicama se nalazi i broj 30 te glagoljska slova H(rvatski) i C(aritas). Osim slogana „Na strani dobra“, na narukvicama se nalazi i oznaka POWERED BY LOVE, kao podsjetnik da nas na dobre odluke i dobre životne izbore najbolje pokreće i usmjerava ljubav – a to i jest CARITAS.

Zahvaljujemo svim učenicima, našem volonterskom klubu i nastavnicima na dobrovoljnim prilozima; jer i malim prilogom možemo mijenjati teške životne situacije nabolje i ohrabrivati one koji u svojim životima teško pronalaze razloga za radost.

4

 

Međuškolska suradnja – Humanitarni kviz

 

U prostorijama Srednje škole Jelkovec 11. prosinca 2023. godine održao se drugi humanitarni pub kvizu kojem su sudjelovale sljedeće škole: S.Š. Jelkovec s vjeroučiteljem Josipom Marićem, Trgovačka škola, Zagreb s vjeroučiteljicom Ivom Deković, prof., te Tehnička škola Zagreb i Veterinarska škola, Zagreb s vjeroučiteljicom Ozanom Mirosavljev Grgić.

Sav prilog od 232 € uplaćen je udruzi Marijini obroci Hrvatska čime smo uspješno osigurali prehranu za  11 djece kroz cijelu školsku godinu.

Učenici su imali priliku pokazati svoje znanje iz područja opće kulture. U kvizu je sudjelovalo oko 100 učenika iz spomenutih škola. Iz naše  je škole  sudjelovalo 18 učenika  trećih razreda:  Ana Katarina Bubanović, Mia Dolenec; Karla Herout;Iva Lasić, Magdalena Šut, Lorena Turk , Petra Zovkić,  Sara Đudarić i Petra Radić, Laura Kralj; Lucija Kupres; Elena Šantavec i Ema Alena Španjić; učenici četvrtih razreda: Valentina Čorak, Anna Dandić, Marija Kuntić, Gabrijela Mihekovec i Slaven Molnar. Naši su učenici bili u grupama s učenicima iz Tehničke škole Zagreb, te su vrlo uspješno odgovarali na pitanja. Dvije ekipe (učenice iz 3.b razreda) osvojile su 2. i 3. mjesto.

Učenici i nastavnici ovim su putem pokazali nesebično srce, otvorili put dijalogu i empatiji prema ljudima u potrebi i primjerom pokazali što znači služiti.

5